Posted in trips
April 8th, 2012

Заминахме за Мавриций без да съм прочела нещо за него и нямах определена нагласа за това което ме очаква. От друга страна бях гледала безброй пъти google maps и имах ясна представа как трябва да изглежда бреговата ивица.
Открит от Арабите, по пътя им към Африка, но ненаселен от тях, островът дълги години е бил френска територия и очевидно е претърпял по-голямо развитие през годините, когато е бил английско владение. Това ми наблюдение е базирано на факта, че движението е обърнато, което навежда на мисълта, че пътищата са били построени от Англичаните, а не от Французите. Местното население говори и двата езика, но поздравява на Френски. Мавриций е вулканичен остров, красив и много зелен. Голяма част от бреговете му са опасани от коралов риф и живота, който кипи в плиткото, кристално море между рифа и брега беше много вълнуващ за мене. Разхождайки се по плажа може да срещнете различни видове рачета, водни охлюви, невидими риби, подобни на скатове и нияколко други вида рибки. Само малко по-навътре и вече можете да се насладите на истинско рибно (и не само) разнообразие, което е лесно достъпно със шнорхел.

Много са впечатленията от острова, които се въртят в главата ми. Едно от тях е за мизерните градове и села въпреки не много ниския стандарт на живот, съизмерим с този в България. Местните шофьори трудно могат да бъдат наречени такива и в моите очи са по-скоро самоуки занаятчии-колари. Всичко останало са само хубави спомени от природата, дружелюбните хора и прекрасния хотел.

The Crystal Rock, намира се между брега и рифа някъде в югозападната част на Мавриций (всъщност съвсем близо до нашия хотел). Видяхме я на връщане от делфините. В самата скала няма нищо прозрачно, но водата около нея наистина е такава, кристално прозрачна и тюркоазена. Това е едно от местата за шнорхелване, където те водят. Много е плитко и видимостта е страхотна. Ако минавате с моторница трябва да се движите много бързо, за да не закачите скалите и коралите. Целият югозападен бряг на острова заслужава да се види от високо (в Интренет има много снимки точно на тази част), много е красив и морето е нашарено в няколко цвята. Сигурна съм че в слънчев ден е приказно красиво, но за съжаление, когато ние имахме възможност да погледнем отгоре беше дъждовно и мрачно.

Изрових една прилична снимка от причи поглед (не е моя, прекалено сатурирана е…). Това е изглед от север, в дъното е юг а в дясно е запад. Погледът към Le Morne от юг е не по-малко красив.

Горните снимки са направени сутринта по пътя към Tamarin Bay. Снимането на диви делфини изобщо не е лесна работа и отдолу е най-доброто, което успях да направя с 50мм обектив. Делфините всъщност бяха много, но само част от тях излизаха на повърхността, около 3-4-5 и аз бях наистина удивена, защото не очаквах да са много, когато се гмурнах под водата. Отдолу имаше около 25 делфина,  може и повече да са били, нямах време да ги броя:) Бързах да поплувам с тях, а те не чакат и за миг се гмурват към тъмното дъно, за да изскочат някъде, където няма да ги безпокоят туристите. Свободните делфини не са като тези от филмите или делфинариумите. Те не правят номера и ако подскачат над водата е единствено за собствено забавление; не вземат умряла риба от зяпачите, което е напълно разбираемо при ширналия се пред тях океан, пълен с жива такава.

The Blue Bay, който свсъщност не е много син, но е едно от най-добрите места за гмуркане и шнорхелване (според туземците). На сушата там няма нищо забележително и ако ходите  на хотел, не е това мястото.

Големите балони са страхотни, но са много по-неустойчиви от малките, бързо се пукат и са трудни за снимане. Хората по плажа сигурно са ни се чудели от къде сме взели приспособленията за балоните и едва ли са предположили, че си ги носим заедно със сапунената вода от Австрия. В интерес на истината се побрахме в 2 куфара за чек-ин и още 2 за ръчен багаж, което беше цял подвиг и изненада за нас. Можеше да извозим още едни 50 кг с Emirates и аз посажълих, че не сме си взели еднолитровата туба със сапун за балони и някои други работи.

Един гаден комар ухапа Лора по лицето и тя милата изглеждаше ужаcно, добре че по снимките не личи много.

Водните охлюви са голямо забавление, обръщаш ги на обратно и те подават едни смешни оченца, за да проверят как е обстановката, след което с помощта на нещо като крак, хоп и за миг се преобръщат.

Един от плажовете по пътя от Le Morne към Blue Bay, изцяло от корали. В първият момент, от колата, ми се стори че някой е изсипвал бели камъни, но когато отидох се оказаха начупени корали.

Имам цяла поредица “Лора се маймуняви по време на закуска”. Ще я кача някой ден…

Всички снимки са правени с iphone над водата. Много от рибките не проявяват интерес към хляба и съответно не можах да ги заснема. Там където се гмурках със шнорхела имаше огромни пасажи от шарени рибки и съжалих, че нямам подводна камера.

5 Comments »
 

5 Responses to “Mauritius”

 1. Ася Says:

  Ау, вземете и мен да съм ви дете! ще слушам много и ще готвя и ще чистя

 2. admin Says:

  Ася, за теб винаги:) Идвай!

 3. Tedi Says:

  Страхотни снимки и преживявания:))) Благородно ви завиждам!!! Весело изкарване! Целувки!

 4. Zorry Says:

  Жени, както винаги с удоволствие прочетох блога и се насладих на снимките. Изглежда прекрасно. Много е тъжно наистина, че на такива красиви места местното население обикновено мизерства… Но все пак си пожелавам и ние да отидем някой ден с децата :)

 5. admin Says:

  Зори, там не е мизерия, но населението живее мизерно, което е различно. Може би за Индийците, които са привнесени (както и останалото население), това е стил на живот… Иначе тези дни прочетох, че Мавриций заедно със Сейшелите и Либия са една от трите Африкански държави с висок индекс на развитие, подобен на този на България. От друга страна ние ходихме предимно в южните части, а на север, където е столицата, може да е по-различно.

Leave a Reply